frukt"JAKTEN PÅ PLANTEMATERIALE

i de tropiske regnskoger"

 

fern squareDet brukes fortsatt mye tid på innsamling av plantearter og sorter rundt om i verden. Særlig i tropisk regnskog er det fremdeles mange nye arter.

 

peach squareEkspedisjoner og innsamlinger er resultat av et internasjonalt samarbeide mellom universiteter og botaniske hager. Noen av de ledende institusjoner som har fokus på forskning på tropiske planter er f.e.: New York Botanical Garden , Missouri Botanical Garden , Royal Kew Gardens i London for å nevne noen.

 

fresh squareMin far Cornelis Christiaan krysser elvenBerg har viet sitt liv til forskning og innsamling av tropiske planter i regnskogen . Særlig innsammling av slekten Cecropia og Ficus. Han føler seg hjemme i tropene siden han hadde sin barndom på Java  og Sumatra tropiske øyer i Indonesia. Sine mangfoldige forskningsreiser som botaniker gikk først til Afrika og Sør-Amerika og senere til Asia. Så ofte han hadde mulighet reiste han på lengre ekspedisjoner , enten med kollega eller alene til områder hvor de fleste av "sine planter" befinner seg for å øke kunnskap om biologien deres , særlig der plante og dyreliv spiller en rolle sammen, som i fikenslekten.. Han var ikke sjelden bortreist fra 3 måneder opp til et halvt år av gangen hvor det meste av tiden ble brukt i regnskogen. Ofte under meget primitive forhold også i en tid før masseturismen og avskoging av regnskogen slik det foregår idag.

 

moss squarePlantematerialet som blir samlet inn blir lagt blant aviser eller ark for tørking og bæret på ryggen ofte med hjelp av lokale hjelpere og så sendt til herbarium hvor de blir montert på ark og registrert. Eventuelle illustrasjoner er ofte tegnet etter herbarium materiale. i mindre grad blir levende planteeksemplarer og frø sammlet inn og tilføyet sammlinger i botaniske hager så har man i Norge i Arboretet på Milde fortsatt en stor sammling av tropiske Ficusarter.

 

 

copper squareMin far har skrevet mange publikasjoner bl.a. for Flora Neotropica  der han beskriver de nye plantearter han fant og som er nesten 150 til nå. Jeg ble involvert i hans arbeide der han trengte en tegner til hans publikasjoner .For en del av hans publikasjoner har jeg laget illustrasjoner hovedsakelig av Cecropia og Ficus. Det er et tett samarbeid der det vitenskapelige og kunstneriske må jobbe i lag. Per idag jobber han fremdeles med nye publikasjoner og blir det tegnearbeide i ny og ned.( bilder til denne er lånt av C.C.Berg )

opp tilbake

Leir i regnskogen

planteinnsamlingherbarium materiale hjelper
ficus fruits ficus maxima